Het Verste Oosten is … het Westen

Kaart wordt geladen...

Wanneer?
Datum: 29/06/2018
Uur: 20:00 - 21:30

Spreker(s)
Els Janssens

Organisatie
Ehipassiko

Waar?
Ehipassiko - De Sevillastraat 89 - Deurne-Zuid

Categorieën

Bijkomende informatie

Toen Ulrich Libbrecht, emeritus hoogleraar boeddhologie, door Ierland trok ontdekte hij daar de restanten van een spiritualiteit die veel verwantschap vertoonde met de spiritualiteit van het Verre Oosten. Het gaf hem het gevoel na een lange omzwerving in oostelijke richting uiteindelijk in dit uiterste westelijke punt van Europa terug thuis te komen. Hij ontdekte een non-duaal en in de natuur geworteld christendom en stelde zich de vraag hoe de spiritualiteit in Europa zou ontwikkeld zijn als men deze weg was gevolgd. Ver van de doctrines en de macht van Rome beleefden de Ierse monniken in hun kloosters namelijk een diepe natuurmystiek en ontwikkelden enkele filosofen een unieke manier van denken die veel verwantschap vertoont met de boeddhistische filosofie.

In zijn laatste levensjaar schreef hij dit neer in zijn Ierse meditaties, een verslag van zijn pelgrimstocht door het groene eiland. Els Janssens komt vanuit dit boek met ons stilstaan bij de verbinding tussen natuur en spiritualiteit en tussen Oost en West.

 

Het feit dat Eriugena, die af en toe de moed heeft de oude mythen te doorbreken, zo dicht bij de grondslagen van het boeddhisme komt, bewijst voor mij alleen dat christendom en boeddhisme elkaar in de dieptestructuur ontmoeten.’

Ulrich Libbrecht, Ierse meditaties

 

http://www.antwerpen-meditatie.be/