Ulrich Libbrechtwandeling

“Kom mee! Laten we gaan zwerven in het land van niemendal, en laten we alle discussies op een hoop gooien, want die zijn immers eindeloos. Dan gaan we samen proberen niets te doen, in rust en stilte, in vrede en zuiverheid, in harmonie en vrijheid.” (Zhuang Zi, 22, vertaling K. Schipper)

De Ulrich Libbrechtwandeling is een herinnering aan filosoof en natuurbeschermer Ulrich Libbrecht (1928-2017). Ze start aan de kerk van Zulzeke en leidt ons door een van de mooiste gebieden van de Vlaamse Ardennen. Ulrich Libbrecht woonde hier van 1975 tot aan zijn dood in 2017 en deed er zijn dagelijkse wandelingen. 

De wandeling leidt u langs zijn geliefde wandelpaden vanuit het stille dorp doorheen het inspirerende landschap. Langs het pad staan tekstborden die toegang geven tot zijn gedachtewereld. Er is een traject van 5,5 km en een van 8 km. De folder met wandelkaart kan u onderaan deze pagina downloaden.

Erfgoedwandeling met podcast

Wilt u al wandelend de filosofie van Ulrich Libbrecht ontdekken? Langs het traject van 5,5 km neemt een podcast u mee doorheen het leven en denken van Ulrich Libbrecht. Verschillende perspectieven uit het filosofisch werelderfgoed spelen hierin een belangrijke rol en laten u op een bijzondere manier stilstaan bij natuur en landschap.

U kan de podcast downloaden via de FARO ErfgoedApp of via de onderstaande QR-code. De nummers van de luisterfragmenten vindt u onderweg op de wegwijzers.

 

 

 

 

 

 

Drie themawandelingen met gids

Muzikale wandeling 

Ulrich Libbrecht hield van zijn gezin waarin veel plezier en muziek gemaakt werd. Zijn kleinkinderen, Kim en Benjamin Debaere, vertellen over hun grootvader en brengen samen met Céline Herregods live muziek van About Jay.

Kleine Libbrechtwandeling: 5,5km

Duur: ca. 2,5 uur

Contact: music.aboutjay@gmail.com

Natuurwandeling

Ulrich Libbrecht zette zich in voor natuurbehoud en was actief verbonden met verschillende natuurorganisaties. Zulzeekse natuurgidsen Filip Keirse en Brigitte Vanloo nemen u mee op de kleine of de grote Libbrechtwandeling en staan stil bij natuur en landschap.

Kleine Libbrechtwandeling: 5,5 km, ca.2 uur

Grote Libbrechtwandeling: 8 km, ca. 3 uur

Contact: filip.keirse@telenet.be

Filosofische wandeling

In de filosofie van Ulrich Libbrecht hebben natuur en natuurbeleving een centrale plaats. Els Janssens of Lieve Mornie gidsen u doorheen de gedachtewereld van Ulrich Libbrecht langs de paden die hem hiertoe inspireerden.

Korte Libbrechtwandeling: 5,5 km

Duur: ca. 3 uur

Contact: els.janssens@libbrechtgenootschap.org

 

 

 

Groepen of organisaties die hierin interesse hebben, kunnen contact opnemen via het contactformulier, via info@libbrechtgenootschap.org of rechtstreeks bij de gids. Wij verbinden u door met de verantwoordelijke gids die de afspraken maakt over kostprijs, grootte van de groep, tijdstip,…Meer wandelingen in de Vlaamse Ardennen: www.milieufrontomerwattez.be/wandelingen

Tekstborden langs het wandeltraject


Historiek

De Ulrich Libbrechtwandeling werd in 2008 aan Ulrich Libbrecht aangeboden ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag uit dankbaarheid voor zijn inzet voor de bescherming van het landschap van de Vlaamse Ardennen. Sinds 2017 neemt het Libbrechtgenootschap de zorg voor de wandeling op zich. Met de steun van velen werd de wandeling opgefrist met een nieuwe bewegwijzering en nieuwe tekstborden. In 2021 werd de Ulrich Libbrechtwandeling erkend als erfgoedwandeling. Erfgoed Vlaamse Ardennen ontwikkelde samen met het Libbrechtgenootschap een podcast waarin teksten, fragmenten uit interviews, uitleg bij zijn filosofie en muziek van de familie Libbrecht verwerkt werden.

15/04/2018 - Inwandeling van de vernieuwde Ulrich Libbrechtwanderling

De hernieuwde inwandeling van de Ulrich Libbrechtwandeling op 15 april 2018 in Zulzeke werd een gesmaakt succes. 
De meer dan 100 aanwezigen waren geboeid door de twee inleidingen. Paul van Ceunebroeck sprak over de betekenis van Ulrich Libbrecht voor de natuur in de Vlaamse Ardennen. Els Janssens bracht een inleiding over de oosterse inspiratie in Libbrechts denken over natuur en natuurbeleving.

 

Na de lunch werden verschillende wandelgroepen gemaakt onder leiding van natuurgids Filip Keirse.